Wykrywacz z UJ zdalnie zbada zatopione w Bałtyku niebezpieczne substancje
26 września 2023, 11:31Naukowcy z Instytutu Fizyki UJ pracują nad prototypowym wykrywaczem z działem neutronowym, który będzie rozpoznawać potencjalnie niebezpieczne zatopione materiały. Dzięki niemu możliwe będzie określenie składu podejrzanych substancji, znajdujących się pod wodą, w sposób zdalny, zatem i bezpieczny dla nurków oraz naukowców. Zespół prowadzony przez doktora Michała Silarskiego i profesora Pawła Moskala dowiódł, że za pomocą działa neutronowego można określić skład zatopionych substancji i stworzył koncepcję detektora, który eliminuje zakłócenia powstające podczas odczytu w wodzie.
Kolonie pszczoły miodnej mogą ginąć wskutek coraz cieplejszej jesieni
25 marca 2024, 17:41Zmiany klimatu mogą spowodować załamywanie się kolonii pszczoły miodnej, ostrzegają naukowcy z Washington State University. Latanie skraca życie pszczół, a robotnice wylatują z ula gdy tylko jest odpowiednia pogoda. Tymczasem ocieplenie klimatu powoduje, że mamy coraz dłuższą jesień, z coraz większą liczbą ciepłych dni. To zaś zwiększa ryzyko załamania kolonii wiosną, wynika z badań prowadzonych na modelach klimatycznych i modelach populacji pszczół.
Z „Wraku moździerzy” wydobyto dwie średniowieczne płyty nagrobne
28 sierpnia 2024, 11:11Archeolodzy morscy z Bournemouth University wydobyli z dna morza dwie średniowieczne płyty nagrobne, które leżały tam niemal 800 lat. Marmurowe płyty stanowiły ładunek jednego z najstarszych wraków znanych z angielskich wybrzeży. Przewożący je statek zatonął w pobliżu Dorset w XIII wieku, za rządów Henryka III. Jednostka znana jest jako „Wrak moździerzy", gdyż przewodziła olbrzymią liczbę moździerzy, również wykonanych z kamienia z półwyspu Purbeck.
Więcej szczegółów nt. chipsetów Bearlake
17 sierpnia 2006, 17:39W Sieci pojawiły się kolejne informacje na temat przyszłych chipsetów Intela z rodziny Bearlake. Docelowo mają one zastąpić układy Broadwater (96x), które niedawno zadebiutowały na rynku. Pierwszy Bearlake trafi do sklepów w drugim kwartale przyszłego roku, a do grudnia 2007 poznamy kolejnych trzech przedstawicieli tej rodziny.
Hiszpanka pomaga opracować szczepionkę na grypę
18 października 2006, 19:27Naukowcy, którzy starają się opracować szybszy i lepszy sposób produkcji szczepionek przeciwko grypie poinformowali, że stworzyli szczepionkę, która uchroniła myszy przed hiszpanką – najbardziej śmiertelną odmianą grypy. Epidemia, która trwała w latach 1918-1919 pochłonęła na całym świecie od 40 do 100 milionów ofiar.
FAA reguluje turystykę kosmiczną
16 grudnia 2006, 15:34Amerykańska Federalna Administracja Lotnictwa (FAA) przyjęła pierwsze w historii zasady dotyczące kosmicznej turystyki. Przewidują one, że cywil chętny do lotu w kosmos musi być na piśmie poinformowany o wiążącym się z tym poważnym niebezpieczeństwem, w tym z ryzykiem śmierci.
Nowe Fata1ty Abita
8 lutego 2007, 16:35Fatal1ty Professional FP-IN9 SLI to najnowsza płyta firmy Abit ze sławnej przeznaczonej dla graczy serii Fatal1ty. Urządzenie może współpracować z dwu- i czterordzeniowymi układami Intela, korzysta z chipsetu nForce 650i SLI Nvidii oraz pozwala na zastosowanie dwóch kart graficznych połączonych w trybie SLI.
Intel o Penrynie i Nehalem
29 marca 2007, 15:15Intel ujawnił kolejne szczegóły dotyczące procesorów Penryn i architektury Nehalem. Pierwsze układy Penryna trafią na rynek w drugiej połowie bieżącego roku, a Nehalem zadebiutuje w roku 2008.
Google kupiło GrandCentral
4 lipca 2007, 10:48Potwierdziły się krążące po Internecie plotki, o których pisaliśmy przed tygodniem. Google kupiło firmę GrandCentral. Nie ujawniono wartości transakcji. Przedstawiciele Google’a stwierdzili jedynie, że zakup otworzy przed klientami koncernu nowe drogi komunikowania się.
Restauracja Wielkiego Brata
17 października 2007, 15:48Na uniwersytecie w holenderskim mieście Wageningen powstała restauracja, która jest jednocześnie centrum badawczym. Wyposażono ją w liczne kamery, dzięki którym naukowcy będą badali zwyczaje kulinarne klientów oraz sprawdzą, jakie elementy wpływają na to co i jak jemy.